bushtaxi's
Door: Kitty
Blijf op de hoogte en volg Kitty
10 November 2006 | Gambia, Banjul
Het grootste gedeelte van het vervoer in Gambia gaat met (bush)taxi's. De bushtaxi's brenen je van punt a naar b. Wil je naar c, neem je een taxi van b naar c. De bushtaxi's zijn er in 2 soorten. Gewone personenauto's die geel zijn, met groene strepen. Hierin moet je wachten tot er 4 personen in de taxi zijn. Dan pas ga je rijden. Het vervoer kost je 5 dalasi, overigens hetzelfde bedrag als de andere bushtaxi's. Dit zijn minibusjes die meer personen kunnen vervoeren. Hier hoef je niet met een bepaald aantal mensen te zijn om te beginnen rijden. Onderweg worden er mensen opgepikt. Er hangt een "conducteur" uit het raam die de eindbestemming van de bushtaxi schreeuwt. Wil je mee, steek je gewoon je hand op en de taxi stopt. Als je eruit wilt, vraag je of de driver wil stoppen. Op elke plaats op de route kun jeeruit. Er zijn niet zoiets als haltes. Het systeem werkt erg goed.
Ik heb geen auto of fiets dus ook ik ben op de bushtaxi's aangewezen. Mijn reis naar school begint elke morgen al met 2 taxi's. Aan de buitenkant zien de taxi's er al allemaal anders uit, maar aan de binnenkant is het verchil nog groter. In veel taxi's hangt de foto van de president of een vooraanstaand moslim persoon. Net als in Nederlandse auto's hebben de taxi's hier ook vaak iets aan hun binnenspiegel hangen, vaak een gebedsketting. Er zijn stickers in de auto geplakt, veel die te maken hebben met aidspreventie. Ik heb in een taxi gezeten die versierd was met kerstballen en kerstslingers. Maar vanochtend naar school zag ik het toppunt. De bushtaxi waarin ik zat was behangen met foto's van Osama Bin Laden. En dan bedoel ik echt behangen. Elk vrij plekje was benut, tot het plafond toe. Op het dashboard stond een hele rij plastic soldatenpoppetjes. Heel apart!
10 November 2006 - 16:50
Alied:
een slecht teken die foto's van een grote boef.
Ik dacht dat je een fiets had, misschien een idee??
tot volgende week.
liefs Alied -
10 November 2006 - 20:21
Jordy:
Hoi Kitty hoe gaat het er verder mee. Hier gaat het goed. Ik heb sinds afgelopen zaterdag eindelijk mijn droompje verwezenlijkt. Ik heb nu eindelijk twee nieuwe huisdieren. Twee slangetjes. Ze zijn nog erg klein. Een is 8 weken en de ander is 10 weken.
Ik hoop snel weer eens iets van je te horen/lezen.
liefs Jordy -
11 November 2006 - 12:21
Mary Farla:
Allereerst, wat een leuke foto,s.
Wel een verschil als je hier in een klaslokaal kijkt of daar. Maar volgens mij hebben de kindertjes het erg naar hun zin, en dat is het voornaamste.
Hoe is het met je teen en achillyspees. Je moet het niet gekker maken hoor.
Wel een aparte beleving die bushtaxi,s, vooral die behangen is met foto,s van Osama Bin Laden. Dat geeft je toch te denken.
Al die andere taxi,s vind ik wel vermakelijk.
Zorg goed voor jezelf en vele lieve groeten vanuit Zoetermeer van Kees en Mary
18 November 2006 - 15:44
Oma Rie:
hoi Kitty,gezellig mail,je kunt dus overal komen.wat zal je opgeken hebben naar de kerstballen.nogeven en het jaar is om,en een jaar ouder en heel veel wijzer.je zult wel veel leren daar.nog even en je pa is er.waar ga je heen al wat gezocht.een brief geef ik wel mee.hou je haaks liefs van oma -
27 November 2006 - 22:29
Els:
hoi kitty,
leuk je ervaringen te lazen.
ik heb natuurlijk met je oma en je moeder gesproken op de begravenis van tante cadia,mijn schoonmama.
het heeft ons alllemaal erg aangegrepen,je weet dat je een keer gaat,maar het moment daarblijft toch moeilijk.
ik heb gehoord dat ik geopereerd wordt,en jawel een beter sinterklaas kado hadden ze me niet kunnen geven,op 5 december.
we hebben nu voor gambia geboekt op 12 maart,en voor 15dgn.
komen we naar die kids van jou kijken.
ik heb er onwijs veel zin in.
hou je goed,en de groetjes van peter.
doei.els.