naming ceremony
Door: Kitty
Blijf op de hoogte en volg Kitty
01 December 2006 | Gambia, Banjul
ik zal jullie een beetje meer vertellen van het leven hier.
Afgelopen zondag ben ik naar een naming cemerony geweest. Een week nadat een kind geboren is, krijgt het pas zijn naam. Daarvoor wordt de naam aan niemand bekend gemaakt. De meeste kinderen in Gambia worden naar iemand vernoemd. Dit kan een familielid zijn, maar ook een goede vriend. De vader kiest (al dan niet in overleg met de moeder) de naam.
In dit geval was het erg bijzonder omdat het kindje naar Ebrima, mijn vriend, vernoemd werd. De naming ceremony was gewoon thuis. In de meeste gevallen komen er familie-oudsten om de rituelen uit te voeren, maar in dit geval mocht Ebrima dat doen. Wat het extra bijzonder maakte.
De vader en moeder verlaten de kamer bij het rituele deel. Eerst wordt een beide kanten van het hoofdje een haarlok weggeschoren. Dit haar wordt niet bewaard, maar gewoon weggegooit. Dan fluistert Ebrima de naam van het kindje en een gebed in elk oor. Natuurlijk wordt er daarna door alle aanwezigen ook nog gebeden. En dan is het feest: veel eten, muziek en dans.
Ik vond het een hele bjizondere, spirituele en emotionele ervaring. De sfeer die in de kamer hing is niet te beschrijven. Ik ben erg blij dat ik dit mee heb kunnen maken.
Binnenkort is er waarschijnlijk nog een naming ceremony. De zus van Ebrima heeft een dochter gekregen. Omdat ze nog te zwak was om haar kindje mee naar huis te nemen, mocht ik dat doen. Zit ik in een taxi met een baby van net 5 uur oud! Heel apart, maar erg leuk.
01 December 2006 - 17:44
Mary:
Kitty als ik dit lees word ik helemaal stil. Wat zal jij "rijk" terug komen. En fijn dat je jouw ervaringen wil delen met de "arme" Hollanders.
Het gaat je goed Kitty!
groetjes, mary -
01 December 2006 - 23:24
Ludi:
Feliciteer de familie en Peace met de geboorte van hun kind/nicht/kleinkind -
03 December 2006 - 11:43
Joss:
Wat een spannende berichten allemaal. Ik hoop Kitty dat je heel happy zult worden met je nieuwe vriendje. Als ik het zo hoor heb je er een hele grote familie bij gekregen. Moest jij trouwens ook verder voor dat 5 uur oude baby'tje zorgen? en waar bleef de moeder, in het ziekenhuis? en waarom mocht het kindje niet bij haar blijven?
Liefs Joss(je) -
03 December 2006 - 17:43
Oma Rie:
kitty wat fijn dat je dit meemaakt.ik zie het zoiets als een doop.heelbijzonder.
las deze mail wat latergroet -
03 December 2006 - 18:50
Mary Farla:
Wat een aparte ervaring. Toch bijzonder dat je bij deze traditie aanwezig mag zijn.
Hier bij ons blijven de baby,s bij de moeder in het ziekenhuis maar bij jullie mogen ze mee naar huis.
Daar zit je dan met z,n lief hummeltje in je armen. Prachtig.
Ik ben steeds weer blij met je mailtjes. -
04 December 2006 - 19:13
Petra:
Wat een mooie ervaring zeg!!
Hier op de Pius wordt het alweer lekker knus, Sint komt nog even morgen en dan gaan we alles weer klaar maken voor de kerst.
Dat is toch ook altijd een heel gezellige tijd!
groetjes.
Petra -
04 December 2006 - 21:55
Caroline:
Hoi Kitty,
Gaaf joh, wat je allemaal meemaakt in Gambia.
Ik ga vanaf augustus een jaar! In de kerstvakantie gaan we ook 12 dagen, om nog dingen te regelen. Ik ben benieuwd, is wel spannend!
Ik hoop dat je nog onwijs veel mooie momenten en ervaringen krijgt!
Geniet ervan!
Groet, Caroline -
08 December 2006 - 14:42
Corry:
Hoi Kitty, eindelijk een berichtje van mij. Ik wou dat ik een dagje maar met je me kon draaien. tussen haakjes heb je het kindje niet laten vallen? Zo te horen gaat het goed met je en maak je heel veel mee. Dat is weer eens wat anders dan hier in Holland. -
08 December 2006 - 15:04
Corry:
Kitty, we hebben toch afgesproken dat je maar voor een jaar weg bent. Dus dan komt je vriend mee naar Nederland begrijp ik nu?
Ik ben benieuwd.
Liefs Corry -
12 December 2006 - 18:38
Corine:
hai kitty
voor hoe lang zit jij in gambia? ik hoop er over 2 weken weer heen te gaan.
zou jij mij een keertje willen mailen? ik heb wat vragen aan je, over werken in het buitenland.
corine1977@hotmail.com -
21 December 2006 - 19:15
Leo En Ria:
Van uit Zoetermeer,willen wij je een gezond en fijn kerst feest en gelukkig nieuw jaar wensen.En ook een geweldige verjaardag
Ik was dinsdag bij je vader om de voor tuin te planten.Daar hij net terug was bij jou .En zij dat hij hetleuk heeft gehad,bij jou. Uit zijn verhaal heb jij het ook naar je zin daar.Je heb al een vriendje daar,leuk voor je.Alleen is ook maar alleen
Ik heb ook jou foto's gezien met je moeder,en van het schooltje
Verder veel plezier,in Gambia
Groetjes van Leo en Ria -
24 December 2006 - 20:26
Astrid:
heey kitty,
Sorry dat ik al een hele tijd niks van me heb laten horen.
Ik heb je al die tijd natuurlijk gevolgd!
Ik heb het helaas erg druk de laatste tijd. Daarom ben ik ookal een tijdje niet op de Pius geweest. Ik kan je dus niet vertellen hoe het daar gaat..
Ik ben erg druk met me studie en stage en dan ook nog eens werken.
Ik ga proberen vaker te reageren :)
ik kan natuurlijk nu gaan vragen hoe het met je gaat maar aan al je berichtjes te lezen gaat alles helemaal goed daarzo.
En ook met jou en je liefdesleven hahaha.
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwejaar! (weet niet of ze het daar vieren maar oke :P)
doeggies
x astrid